Laden...

Golfclub Puurs viert twintigste verjaardag met uniek trackingsysteem

GVA

Rudolphe Van den Heuvel en Christine Wallyn op de golfcourt in Breendonk.
Rudolphe Van den Heuvel en Christine Wallyn op de golfcourt in Breendonk. — © Kanyachalao Nattida 

Afgelopen weekend vierde Golfclub Puurs haar twintigste verjaardag. Bij die gelegenheid werd met Trackman Range voor het eerst in België een openlucht golfsimulator voorgesteld. Het systeem biedt onder meer de mogelijkheid om virtueel op honderden terreinen over de hele wereld te spelen terwijl je toch met een echte club tegen een echt golfballetje slaat.

Het verhaal van Golfclub Puurs startte in 2002. Rudolphe Van den Heuvel en zijn vrouw Christine Wallyn waren vooral bezig met de uitbouw van hun bedrijf IBO NV. Voor hobby’s was er nauwelijks tijd. “Toen we op vakantie waren op Tenerife verbleven we op een golfterrein dat nog volop werd aangelegd. We kwamen in contact met de eigenaar en we kregen de kans om het eens te proberen. Na de eerste vijf holes waren we meteen verkocht. Het was de ideale sport voor ons. Het is niet te zwaar, je wandelt veel en je bent in de natuur. Bovendien kan je het blijven doen zolang je goed ter been bent”, vertelt Rudolphe Van den Heuvel. En dus ging het koppel ook in België af en toe wel eens een golfballetje slaan bij de Antwerpse golfschool in Aartselaar. Ze ontmoetten er Eric Freund, een professioneel golfspeler. “Hij stelde ons voor om zelf een golfschool op te richten. Hij wist er zelfs een ideale locatie voor. Dat bleek dan in de Schaafstraat in Breendonk te zijn, vlak bij onze thuis in Willebroek. Het terrein was eigendom van de gemeente en was ingekleurd als recreatiegebied. De gronden waren ooit onteigend omdat er plannen waren om er een verbinding te maken tussen de A12 en de N16.”

Boomkwekerij

Rudolphe trok zijn stoute schoenen aan en legde zijn plan voor aan burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) van Puurs-Sint-Amands. Die was meteen geïnteresseerd. Er werd meteen een aanvraag ingediend en in februari 2002 werd begonnen met de bouw van het clubhuis. “Om de golfterreinen aan te leggen, was er maar liefst 8.000 vierkante meter extra grond nodig. We hebben dag en nacht gewerkt en het resultaat was dat de burgemeester op 6 mei 2002 het lintje kwam doorknippen van Golfclub Puurs. Op nog geen vier maanden tijd waren we erin geslaagd om een clubhuis te bouwen, een overdekte driving range voor veertig personen en een terrein met zes holes. De greens waren aangelegd met grasmatten en de fairways waren ingezaaid met gras. In september was het terrein helemaal af. Aangezien de gronden vroeger gebruikt werden door een plantenkweker stonden er overal verschillende bomen en struiken. Die hebben we bewust laten staan.”

Rudolphe Van den Heuvel wil golf democratisch houden. Rudolphe Van den Heuvel wil golf democratisch houden. — © Kanyachalao Nattida

Negen holes

Golfclub Puurs was van bij het begin een succes. Kort daarna openden er in onze regio nog meer golfterreinen. Onder andere in Bornem en Sint-Katelijne-Waver. De golfsport zat duidelijk in de lift. Rudolphe en Christine wilden evenwel meer. Ze droomden ervan om uit te breiden naar negen holes. “Dat is ideaal in een economische omgeving als Puurs-Sint-Amands. Bedrijven gaan al eens graag golven met een klant. Als je een terrein hebt van achttien holes ben je bijna een hele dag kwijt. Negen holes kan je afwerken in anderhalf uur, om daarna nog iets te eten in onze bistro. Men noemt dat business golf. Het is overgewaaid uit de Verenigde Staten en is ondertussen ook bij ons erg populair”, legt Rudolphe uit. “Voor de aanleg van drie extra holes moesten we echter gronden kopen van landbouwers en van de gemeente. Bovendien was er een vergunning nodig van de provincie. Vooral dat laatste was moeilijk. De provincie vond dat er al voldoende golfterreinen waren. Ze vonden de golfsport elitair. Dat vond men veertig jaar geleden ook van tennis. Dankzij de steun van burgemeester Koen Van den Heuvel lukte het uiteindelijk toch om uit te breiden naar negen holes. Sinds 2014 zijn er drie extra holes in Puurs.”

Kleinzoon Christophe Gaethofs aan de afslag met naast hem het trackman systeem. Kleinzoon Christophe Gaethofs aan de afslag met naast hem het trackman systeem. — © Kanyachalao Nattida

Democratisch

Dat golfsport elitair zou zijn, is volgens Rudolphe en Christine een fabeltje. “We hebben er altijd op toegezien dat het betaalbaar bleef. Kinderen onder de 8 jaar spelen bij ons helemaal gratis. Volwassen betalen 895 euro per jaar. Er is geen instapgeld. Voor dat bedrag kunnen ze zo veel spelen als ze willen en alle faciliteiten gebruiken. Tijdens de coronaperiode kreeg de golfsport een enorme boost. Terwijl andere sporten hun activiteiten aan banden moesten leggen, konden wij gewoon doorgaan. In die periode hebben we ook gemerkt hoe belangrijk het sociaal contact is tijdens het golfen. 50% van onze leden zijn senioren die anders misschien een hele dag in hun zetel zouden zitten. Elke vrijdag organiseren we een competitie voor deze doelgroep. Rudolphe is ook altijd van de partij, als hij in België is”, zegt Christine.

Virtueel openluchtgolfen op elk terrein waar ook ter wereld. Virtueel openluchtgolfen op elk terrein waar ook ter wereld. — ©  Kanyachalao Nattida

Digitaal openlucht golfen

De nieuwste aanwinst bij Golfclub Puurs is een digitaal systeem om in openlucht te golfen. Christophe Gaethofs (33), de kleinzoon van de oprichters, legt uit wat het is. “Op het terrein bij de driving range hebben we verschillende merktekens gezet. Wanneer een golfer zijn balletje wegslaat, is er een radarsysteem dat automatisch registreert waar het balletje terechtkomt, aan welke snelheid het door de lucht gaat, welke curve het maakt, enzovoort. Op een monitor, die naast de golfer staat, wordt het balletje geprojecteerd in een virtuele golfbaan. Dat kan ook een golfterrein aan de andere kant van de wereld zijn. We zijn nu bezig om ook ons eigen terrein te digitaliseren. Het voordeel van Trackman Range is dat er ook kan gespeeld worden bij slechte weersomstandigheden. Bovendien bevat het systeem tal van mogelijkheden zoals spelletjes voor kinderen of virtuele competities tussen golfers uit verschillende landen. Wij zijn de eersten in België die Trackman Range installeerden. Het is zeer populair bij jongeren. Golfen met dit systeem wordt soms zelfs vergeleken met een avondje bowling”, legt Christophe Gaethofs uit.

Via het trackman range systeem kan een golfer op elk virtueel terrein spelen. Via het trackman range systeem kan een golfer op elk virtueel terrein spelen.  — © Kanyachalao Nattida

Golfclub Puurs in cijfers

  • Adres: Schaafstraat 31 - Breendonk
  • Opgericht in 2002
  • Negen holes – Par 30
  • Overdekte driving range voor 40 personen
  • Clubhuis met bar, restaurant, vergaderzaal en pro shop
  • Bijna 500 leden
  • President: Rudolphe Van den Heuvel
  • Vice-president: Christine Wallyn
  • Manager: Dirk Gaethofs
  • Head pro: Eric Freund

 

Bron: GVA
Auteur: Ward Bosmans

ADRES: Schaafstraat 31, Breendonk

TEL: +32 3 866 51 61